Steen Steensen Blicher

Steen Steensen Blicher

Mand 1782 - 1848  (65 years)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Steen Steensen Blicher 
  Født 11 okt. 1782  Nørre Vium Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
  Køn Mand 
  Uddannelse 1809 
  embedseksamen fra pastoralseminariet 
  • hvorefter han holdt sin prøveprædiken i Regenskirken d. 3. Januar 1810.
  Beskæftigelse Adjunkt ved Randers Latinskole  [2
  Beskæftigelse Forpagter af fadrens præstegård i Randlev  [2
  Beskæftigelse fra 1819 til 1825 
  Sognepræst til Thorning 
  • Økonomiske problemer fik Blicher til at søge embede som præst, men det var primært, fordi han understregede sin interesse for landbrugsdrift, at han i 1819 blev ansat ved Thorning Kirke. [
  Beskæftigelse 1825 
  Sognepræst til 
  Død 16 mar. 1848  Spentrup præstegård Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
  Notater 
  • Privat gæld og digterflid gjorde Blichers novelleproduktion overordentlig stor, fra den tog fat i 1824. Formelt set er Blichers arbejde med fortæller-fiktionen hans afgørende bidrag til moderniseringen af dansk prosa. Hans særlige fortælleteknik beror på brugen af "den personaliserede jeg-fortæller", dvs. fortælleren er et "jeg", som kan være så direkte involveret i de begivenheder, der berettes, at det bliver sin egen historie, han fortæller.

   Den form er tydelig i dokumentfiktionerne som Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog (1824), hvor Morten Vinge løbende betror dagbogen sin skæbne, og hvor Blicher afslører hans manglende selvstændighed ved at lade hans sprog skifte efter hans omstændigheder. En anden variant har man i Sildig Opvaagnen (1828), hvor en selvretfærdig præst vil forklare sin vens selvmord. Igennem denne beretning blotlægger præsten efterhånden sit eget bigotteri på en sådan måde, at det bliver Blichers indirekte fremstilling af lillebyens snæversyn og sladderagtighed der toner frem.

   Blichers suveræne fortælleteknik er afgørende for, at han fremstår som den første store realist i dansk digtning. Hans mange skildringer bliver levende og vedkommende, fordi de formidles gennem fortællingen om begivenheder, som har grebet og rystet de mennesker, der fortæller dem. Samtidig fremstår paradoksalt nok novellernes dybeste udsagn af det forhold, at fortællingernes troværdige vidnesbyrd fremlægges på en sådan måde, at de vækker læserens mistillid til fortællerne. Vi tror på, at tingene er sket, som de fortælles, men fortællernes engagement i dem er så hudløst, at vi tvinges til at tvivle på, om de tolkninger, som de fremlægger, er holdbare. Forholdet mellem begivenheder og fortolkning gjorde Blicher til tema for en af sine største noveller, Præsten i Vejlbye (1829). Præsten Hr. Søren henrettes efter aflagt tilståelse for et mord, som han ikke har begået. Gåden er, hvorfor præsten tilstår, og forklaringen er, at det er fordi han ikke kan andet, ellers bryder hele hans tilværelsesforståelse sammen. [http://www.gyldendal.dk/]
  Person-ID I10227  PGL
  Sidst ændret 27 feb. 2014 

  Far Niels Blicher,   f. 21 apr. 1748, Øster Starup Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 10 mar. 1839, Spentrup Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 90 years) 
  Mor Kirstine Marie Curtz,   f. 12 dec. 1753, Darum Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 29 jan. 1820, Randlev Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 66 years) 
  Gift 19 maj 1780 
  Familie-ID F4106  Gruppeskema  |  Familietavle

  Familie Ernestine Juliane Berg,   f. 04 jan. 1793, København Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 02 apr. 1875, Randers Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 82 years) 
  Gift 11 okt. 1810  Randlev Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
  • Hans hustru var enke og bragte en mindre formue med ind i ægteskabet, men statsbankerotten 1813 betød, at parret mistede det meste af opsparingen.

   Blicher var i 1827 overbevist om, at hans hustru var ham utro, og utroskab er derfor et ofte anvendt tema i hans noveller fra dette tidspunkt. I 1828 var han separeret fra sin hustru i et halvt år, men ægteskabet blev genoptaget. Det understreges i en biografi, at beskyldningerne mod hustruen var uberettigede.
  Børn 
   1. Peder Daniel Blicher,   f. 14 mar. 1811, Randers Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 27 jul. 1865, Lemvig Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 54 years)
  Sidst ændret 8 sep. 2021 
  Familie-ID F4107  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Billeder
  Blicher, Steen Steensen
  Blicher, Steen Steensen
  Tegning af Wilhelm Gertner 1782

 • Kilder 
  1. [S103] Finn Holbek, Holbek, Finn, (http://finnholbek.dk/).

  2. [S12] Wikipedia.