Konge Erik V Klipping, til danmark

Konge Erik V Klipping, til danmark

Mand ca. 1249 - 1286  (~ 37 years)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Erik V Klipping 
  Titel Konge 
  Suffiks til danmark 
  Født ca. 1249  Lolland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Mand 
  Beskæftigelse 1259-1286 
  Konge af Danmark 
  Død 29 nov. 1286  Finderup Lade Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Begravet 1726  Viborg Domkirke Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Notater 
  • Tilnavnet betyder måske klippet skind, antagelig med betydningen den, der kan finde på at klippe fåret en ekstra gang for at få penge ud af det. Eriks mor regerede på hans vegne, mens han var mindreårig, men under svære vilkår. Ærkebiskop Jakob Erlandsen var i landflygtighed og støttede kong Abels søn Erik, hertug af Sønderjylland, der vandt et slag mod Margrethe ved Lohede i 1261, og mor og søn måtte gå i fangenskab. Erik blev løsladt ca.1264 og var nu klar til at overtage regeringen, men hans mor fortsatte med at have meget stor indflydelse de følgende årtier.
   Erik Klipping var omringet af fjender. I Sønderjylland var hertug Erik og hans søn Valdemar fortsat en trussel under hele hans regering. I Nørrejylland havde den norske konge store besiddelser med centrum i Horsens og Midtjylland, som han havde arvet gennem sin hustru, Ingeborg, datter af Erik 4. Plovpenning. Hendes søster var gift med Valdemar Birgersen af Sverige, der dermed fik store områder i Skåne, og i 1260 giftede kong Abels enke sig med Birger Jarl af Sverige. Erik Klippings indtægter var stærkt beskåret i forhold til hans forgængeres.
   Stormændene tvang Erik til at udstede en håndfæstning i 1282, hvor han bl.a. måtte love at indkalde danehof hvert år, så stormændenes synspunkter kunne blive hørt, og hans skatteudskrivning skulle begrænses.
   Erik måtte ofte støtte sig på tyske lejesoldater, en effektiv, men dyr løsning. Desuden allierede han sig med de rige hansebyer, især Lübeck, og i 1283 tilsluttede han sig et fredsforbund mellem nordtyske fyrster og hansestæderne, der i princippet også skulle støtte ham i tilfælde af krig. Økonomien forsøgte han at rette op ved at tilegne sig indtægter fra kirken og især ærkesædet. Retssagen i Rom med den landflygtige ærkebiskop Jakob Erlandsen fortsatte til 1274; konge og ærkebiskop udsonedes, og Jakob vendte hjemad, men døde pludselig på Rügen
   Sankt Cecilie nat 1286 blev Erik dræbt "i sin seng af sine egne, dem han elskede allermest, med 56 stiksår," således som den samtidige Rydårbog beretter. Mordet, der altså skyldtes en sammensværgelse, skete i den ensomt beliggende Finderup Lade, og Eriks døde legeme blev ført til Viborg og begravet der. Moderne undersøgelser af skelettet har vist, at han blev grundigt maltrakteret. Næste sommer blev en række af rigets mægtigste mænd dømt for mordet, bl.a. marsken Stig Andersen Hvide. Inden retssagen var de klogeligt flygtet til Norge, hvor de blev vel modtaget. Siden begyndelsen af 1900-t. har de fleste danske historikere ment, at de dømte ikke havde noget motiv til drabet og var ofre for et justitsmord. Samtiden har sikkert kendt mulige motiver langt bedre, end vi gør i dag, og i samtiden protesterede kun de dømte og deres nære familie. Det er på ingen måde umuligt, at marsk Stig og de øvrige faktisk stod bag mordet, men de nærmere detaljer er tabt. Kong Erik var glad for smukke kvinder, men at han skulle have forført Marsk Stigs hustru, er en meget senere tradition. [1]
  Person-ID I1977  PGL
  Sidst ændret 1 okt. 2015 

  Far Konge Christoffer I., til Danmark,   f. 1219,   d. 29 maj 1259, Ribe Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 40 years) 
  Mor Margrethe Sambira,   f. 1230,   d. 1282, Rostock, Mecklenburg, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 52 years) 
  Gift 1248 
  Familie-ID F741  Gruppeskema  |  Familietavle

  Familie Agnes af Brandenburg 
  Gift 11 nov. 1293  Slesvig Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Børn 
   1. Konge Menved, af Danmark,   f. 1274,   d. 13 nov. 1319, Roskilde Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 45 years)
   2. Konge Christoffer II, til Danmark,   f. 29 sep. 1276, Lolland Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 02 aug. 1332, Nykøbing Falster Slot Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 55 years)
   3. Valdemar,   d. 1304
   4. Margrethe,   f. 1277,   d. 1341  (Alder 64 years)
   5. Richiza,   d. 1308
   6. Katrine,   d. 1283, som barn. Find alle personer med begivenheder på dette sted
  Sidst ændret 8 jan. 2023 
  Familie-ID F737  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Billeder
  af Danmark, Erik Klipping
  af Danmark, Erik Klipping

 • Kilder 
  1. [S11] Berømte Danskere., Gyldendal.