Konge Svend Estridsen af Danmark

Konge Svend Estridsen af Danmark

Mand 1020 - 1074  (54 years)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Svend Estridsen af Danmark 
  Titel Konge 
  Født 1020  Søderup, Sønderjylland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Mand 
  Beskæftigelse 1047-1074 
  Konge af Danmark 
  Død 04 maj 1074  Søderup, Åbenrå, Sønderjylland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Begravet Roskilde Domkirke Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Notater 
  • Svend måtte de første mange år kæmpe for sit kongerige, først mod Magnus den Gode, indtil han døde i 1047, og derefter i flere omgange med Harald Hårderåde af Norge indtil 1062. Samtidig førte Svend ekspansive missionskrige mod sine slaviske naboer. Hans datter Sigrid blev gift med Gotskalk, der var kristen fyrste over abodritterne omkring det senere Lübeck. Svend og Gotskalk blev allierede med tyske fyrster og ærkebispen af Bremen, der i 1053/54 lovede Svend og Gotskalk syndsforladelse i missionskrigene og martyriet, hvis de faldt.
   Svend blev tvunget til at lade sig skille fra Gunhild, som han ifølge kirkeretten var for nær beslægtet med, men han fik med flere senere hustruer og friller et stort antal børn, hvoraf fem fulgte ham som konger.
   Ca. 1060 omorganiserede Svend stiftsinddelingen og oprettede bl.a. et bispesæde i Lund, og han arbejdede for at få oprettet et ærkesæde; det skete dog først i 1103. I den internationale kirke stod han stærkt, var knyttet til det magtfulde reformkloster Cluny og sendte en søn til paven for at blive kronet, og han var en personlig ven af kardinal Hildebrand, der skrev til ham som den første, da han var blevet valgt som pave Gregor 7. Svend blev en Petersvasal, dvs. at han havde svoret en troskabsed til paven, og lod nogle af sine sønner gifte ind i andre pavelige vasalfamilier i Flandern og Burgund. I 1075 tilbød Gregor, at en af Svends sønner kunne blive hertug i Italien og forsvare kirken mod kættere. Svends selvforståelse viser sig også i nogle af hans mønter, der efterlignede den byzantinske kejsers.
   Svend var mere boglærd end vanligt for tidens fyrster, og han var interesseret i historie og fortalte Adam af Bremen om den tidligere danske historie. [1]
  Person-ID I2020  PGL
  Sidst ændret 1 okt. 2015 

  Far Jarl Ulf Thorgilsson,   f. ca. 988, Halland, Sverige Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 31 dec. 1026, Trefoldighedskirken, Roskilde Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder ~ 38 years) 
  Mor Estrid "Margrethe" Svendsdatter,   f. 990, Roskilde Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 09 maj 1074  (Alder 84 years) 
  Familie-ID F766  Gruppeskema  |  Familietavle

  Familie Rannevig Thorsdatter,   f. 1026, Aurland, Sogn og Fjordane, Norge Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Børn 
   1. Kong Erik.I Ejegod af Danmark,   f. 1056, Slangerup Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 12 jul. 1103, Cypern under et korstog Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 47 years)
   2. Ingerid Svendsdatter,   d. 1093
  Sidst ændret 28 jun. 2023 
  Familie-ID F759  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Billeder
  Svend Estridsen
  Svend Estridsen
  af Danmark, Svend Estridsen
  af Danmark, Svend Estridsen
  Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet undersøgte i 2003 både knogler og tænder fra Svends grav. Undersøgelserne bekræfter, at det sandsynligvis er vikingekongen Svend Estridsen, som er begravet i kirken. Ifølge de historiske kilder skulle han i 1074 være død i en alder af ca. 55 år, og det passer godt med det skelet, som ligger i graven.


 • Kilder 
  1. [S11] Berømte Danskere., Gyldendal.