Peder Madsen Lind

Mand 1777 - 1867  (90 years)


Personlige oplysninger    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Peder Madsen Lind 
  Antal børn 6  [1
  1 søn og 5 døtre 
  Født 1777  Børglum, Vensyssel Find alle personer med begivenheder på dette sted  [2
  Køn Mand 
  Døbt 07 dec. 1777  Børglum kirke Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
  Død 21 mar. 1867 
  Notater 
  • Peder Madsen Linds liv og levned frem til 1834 karlægges i et politiforhør 23. januar 1834 i anledning af, at der efter amtets ordre af 7. oktober 1833 var indledt straffesag for betleri og løsgængeri mod en række personer fra Rønbjerg og Estvad sogne.
   Han forklarede da, at han var 57 år og født i Børlum by og sogn, søn af Mads Pedersen og hustru Else Jensdatter, der var husmandsfolk. Han var hjemme hos hans forældre, dels i dette som indtil han var 14 dage gl. og siden på deres bopæl i Thisted, indtil han blev udskrevet til matros 14 år gl, og kom først til at fare med linieskibet Kronprinsesse Sophie Frederikke og stidst med andre skibe - ialt i 9 år, hvorefter han kom tilbage til Thisted og opholdt sig der en kort tid hos hans forældre, der nu begge er døde.
   Han havde under sit ophold i København lagt sig efter glarmesterprofessionen, på hvilken han siden har rejst omkring i Salling og Fjends Herred, lige fra den tid han - efter at være kommen af Kongens tjeneste - forlod sine forældre i Thisted, og til han blev anholdt i Højslev sogn i Fjends herred af sognefogeden på grund af, at denne forvekslede ham med en efterlyst person. Han sad arresteret i Viborg i 7 dage, og blev derefter løsladt og pålagt at begive sig til Estvad og Rønbjerg sogne.
   For omtrent 14 år siden blev han bekendt med Kirsten Abrahamsdatter af Rønbjerg sogn, og hun har siden fulgt med ham, uden at de ere ægteviede; de har avlet sammen 5 (rettere 6) børn.
   Han påstod aldrig at have gjort sig skyldig i betleri, hvorimod han stedse har ernæret sig som glarmester; han har aldrig søgt eller haft fast tjeneste, siden han hjemkom fra Kongens tjeneste, og han vedgik at være arbejdsfør.
   Siden han blev bekendt med Kirsten Abrahamsdatter, har han haft tilhold i Rønbjerg sogn, og før den tid hande han intet steds hjemme - eller fast opholdssted.
   Han benægtede tilforn at have været tiltalt eller straffet for nogen forbrydelse. - Han bemærkede, at han var konfirmeret på det anførte linjeskib af præsten Weirum.
   Peder Madsen LInd belv idømt 2 x 5 dages vand og brød og Kirsten Abrahamsen 3 x 5 dages vand og brød; hans straf blev mindre, da det ikke kunne bevises, at han havde betlet.
   Det lykkedes åbenbart for Peder Madsen LInd at skjule dele af sin fortid i 1834.
   Da han var 19 år, altså i 1806 var Peder Madsen Lind fra Thisted blevet udlagt som fader til Else Margrethe Pedersdatter, der var født 1806 i Rakkeby sogn på Mors som datter af Anne Kirstine Andersdatter fra Hannæs. - Men fra senest 1808 og periodevis frem til 1817 levede han sammen med den gifte kone Abelone (Appelone eller Apollone) Hansdatter fra Hole i Lovns sogn i Himmerland, hvor hun var født 1775 som datter af Hans (Christensen) Natmand og hustru (Ellen Frederiksdatter). [3]
  Person-ID I827  BNi
  Sidst ændret 17 jun. 2011 

  Familie Kirsten Abrahamsdatter,   f. 1800, Rønbjerg Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 15 feb. 1875, Rogenstrup, Fiskbæk Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 75 years) 
  Sidst ændret 28 apr. 2020 
  Familie-ID F290  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Kilder 
  1. [S22] Rakkerdatabasen, http://www.rakker.dk/.

  2. [S20] Hans Jørgen Møller, Hans Jørgen Møller.

  3. [S21] Abraham Slægten fra Rønbjerg sogn, (Slægtsarkivet i Viborg 1986).