Casper Madsen

Casper Madsen

Mand 1841 - 1923  (82 years)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Casper Madsen 
  Andet navn Kjælle Casper 
  Født 04 feb. 1841  Møruphus, Rind sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
  Køn Mand 
  Døbt 14 mar. 1841  Rind Kirke Find alle personer med begivenheder på dette sted  [2
  Konfirmation 30 mar. 1856  Herning kirke Find alle personer med begivenheder på dette sted  [2
  Død 19 aug. 1923  Rind Fattiggård Find alle personer med begivenheder på dette sted  [2
  Notater 
  • H. P Hansen - Jyske skøjere og rakkere
   Side 68: Kjælle Casper blev født den 4. februar 1841.
   Side 73:Nu blev Casper meldt, og da han havde gjort sig skyldig i betleri, blev han i Hammerum herreds ekstraret den 8. marts 1861 idømt 3 x 5 dagen vand og brød for betleri og ran.
   En måneds tid senere traf han en tysk vagabonderende hjulmagersvend fra Neuruppin. De blev begge enige om at følges ad på betleri; men kun få dage efter blev de taget af sognefogeden i Herning. Dette bekendtskab med tyskeren kostede Casper 2 x 4 dages vand og brød.
   Kort efter blev Casper anholdt i Ulfsborg-Hind herreds jurisdiktion. Det oplystes, at han det sidste år har drevet om til dels sammen med moderen og søsteren, og at han har handlet med bliktøj. Han vedgår, at han har taget nævnte pung der lå på bordet, og brugt pengene. Nu fik han den 7. juni 1862 et års forbedringshusarbejde for tyveri, løsgængeri og betleri.
   Efter at han var kommet hjem fra Vridsløselille, blev han sendt ud på vejarbejde, men stak af, fik plads på Tanderup, stak atter af, senere atter vejarbejde, men blev ked af det fire dage efter, og så drev han igen om.
   Under sin omstrejfen var han også en tur i Salling, og der traf han en kæltrinskvind, Mette Kirstine Mortensen fra Durup, og nu fik han erstatning for tabet af sin første kærlighed.
   I vinteren 1865-66 opholdt Casper og Mette samt Morten Rønbjerg og Ingeborg Mæster sig i en beskeden lejlighed hos Niels Rahbek i LInd.

   Side 75: I 1867 strejfede Kjælle Casper og Mette Kirstine om. De kom en dag ind hos glarmester og blikkenslager Daniel Axelsen i Rogenstrup nord for Viborg, hvor Casper tilbød at ville grave Daniels kålgård for en halv flaske brændevin,

   Sagen endte med, at de anholdte blev dømt for betleri og tyveri den 25. juni 1867.
   I januar det følgende år kom Casper sammen med sin stedfader, Johannes Guldsmed ind et par steder og var temmelig påtrængende; de var berusede og forlangte penge til brændevin, og så endte de i arrestforvarer Iversens private lejlighed i Herning. Casper syntes så godt om at være der, at han erklærede at han ville overnatte der! Disse spilopper blev i retten takseret til 5 dages vand og brød. Derefter blev Casper indviklet i den store tyverisag i Skals, der er omtalt under Casper Bastrup, og som kostede ham fire års tugthusarbejde.
   Da Kjælle Casper omsider slap ud, var hans forrige maj Mette Kirstine stukket af til Australien sammen med en karl fra Sahl, de blev efter sigende viet ombord på skibet. Med Casper have hun fået to pigebørn, det ene døde som lille og det andet tog hun med sig.
   Men Casper fik snart fat på en anden livsledsagerinde. På Herningsholm tjente en kæltringpinge, Mete Katrine Abrahamsdatter af de Grønningers og Swins æt.
   Side 77: Men Caspers ægteskab blev dog ikke af lang varighed, thi han fik en ustyrlig lyst til An Vind, der skulle være af velstående familie i Fjerderholt. Ganske vist var Ane gift i forvejen,. Ung var hun altså ikke, hun var forresten født i 1824 og kunne, da hun var 17 år ældre end Caspser, godt have været mor til ham, men hun så godt ud.
   Mads og An Vind opholdt sig i Rind fattighus. En dag kom Kjælle Casper ind til dem; Mads lå til sengs, han var syg og da Casper gik, fulgte An Vind med ham og lod Mads skøtte sig selv!
   Nu levede dette par trofast sammen i tolv år omtrent, og An Vind skænkede Casper et drengebarn, der døde i niårs-alderen i Rind.
   Efter affæren i 1868 skikkede Casper sig i hvert fald tilsyneladende, godt en halv snes år, indtil han i 1877 fik 5 dages vand og brød ofr betleri.

   Tre år efter i 1887 fik han 5 dages vand og brød for betleri, og ved denne lejlighed belv det oplyst, at han for 10-12 år siden var separeret fra sin endnu levende hustru, og at han nu levede sammen med en helt ny maj, Mette Kirstine Christensen.

   Side 79: I 1890-erne gik han rundt med et bønskrift, som han fik en murer til atskrive. Jeg så originalet, der virkelig var original, og den lød:
   "Efter at jeg i mange Aar har siddet til Leje og ofte tit har ønsket en egen Bolig, men da jeg ikke har tilstrækkelig Penge til at bygge for, saa beder jeg herved mine ærede Medborgere om et lille Laan eftersom de kan, vel erindrende, at mange Bække smaa gjør en stor Aa.
   Det er en selvfølge, at skulde jeg dø, før Gælden bliver betalt, saa har mine Kreditorer dog Huset og kan faa deres Penge igjen. Gør mig den Tjeneste, derom beder jeg Eder, om Laanet er aldrig saa lille modtages den med Tak og skal punktlig blive tilbagebetalt.
   Ærbødigst Casper Madsen"

   blev deres virkshomhed undersøgt og vurderet til 2 x 4 dages vand og brød for Caspers vedkommende
   Og i maj 1899 fik Casper 3 x 5 dages vand og brød fordi han havde narret en gammel mand.
   ..
   I sommeren 1900 fk Casper fat på sin sjette kone, men havde vistnok haft et par andre, som jeg ikke ved redelighed på. Den nye maj var datter af en husmand i Bjørnemose i Dejbjerg., hun hed Mette Cathrine Olesen og var født i 1863. Hun var ganske vist gift i forvejen men fandt mere behag i Casper og løb med ham.
   - derfor blev de den 15. september 1900 dømt 5 dages simpel fængsel for foragteligt samliv; og da straffen var afsonet fortsatte de deres samliv, som det nu engang passede bedst for dem.
   --
   Side 84: I 1914 døde Caspers sidste maj. Nu var Casper atter alene, og han spekulerede nok heller ikke på at ændre sin familiære stilling. Han kom kort efter på Rind fattiggård eller asylet, som gården nu hed, og der havde han gode dage, idet han kunne gå, når det passede ham.
   --
   Sognerådet gam ham en pæn begravelse -- og samme sommer belv der sat en smuk natursten, en rombeporfyr, på hans grav. På stenen står kun Kasper 1841-1923, og over navnet er evighedens symbol (hjulet) med et kors i hugget ind.
  Person-ID I995  BNi
  Sidst ændret 25 nov. 2015 

  Far Mads Christian Caspersen 
  Mor Ane Marie Christensen 
  Familie-ID F353  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie 1 Christine Maria Pedersen Strudal,   f. 27 apr. 1838, Snejbjerg fattighus Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Gift IKKE GIFT  Casper Madsen udlagt som barnefader Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Sidst ændret 28 apr. 2020 
  Familie-ID F357  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie 2 Mette Kirstine Christensen,   f. 28 jun. 1866, Snejbjerg Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Sidst ændret 28 apr. 2020 
  Familie-ID F358  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie 3 Mette Cathrine Abrahamsdatter 
  Gift 23 maj 1873 
  Sidst ændret 28 apr. 2020 
  Familie-ID F359  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie 4 Mette Kierstine Mortensdatter 
  Gift IKKE GIFT  Casper Madsen udlagt som barnefader Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Børn 
   1. Anne Marie Caspersen,   f. 25 apr. 1866, Durup Find alle personer med begivenheder på dette sted
  Sidst ændret 28 apr. 2020 
  Familie-ID F360  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie 5 Ane Christensdatter 
  Sidst ændret 28 apr. 2020 
  Familie-ID F361  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie 6 Mette Cathrine Olesen 
  Gift 1900  [3
  Sidst ændret 28 apr. 2020 
  Familie-ID F362  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Billeder
  Madsen, Casper
  Madsen, Casper

  Gravsten
  Madsen, Casper
Rind Kirkegård.
  Madsen, Casper Rind Kirkegård.
  Plot: Mindesten

 • Kilder 
  1. [S52] Natmændsfolk og Kjæltringer, Hansen, H.P., (Gyldendalske Boghandel - Nordisk Forlag København 1922).

  2. [S22] Rakkerdatabasen, http://www.rakker.dk/.

  3. [S20] Hans Jørgen Møller, Hans Jørgen Møller.